Bij de registratie van je domeinnaam heb je er waarschijnlijk niet zo bij nagedacht, maar op het moment dat je je domeinnaam bijvoorbeeld gaat verhuizen naar een andere hostingprovider krijg je er wel mee te maken. De Whois-gegevens.
De Whois-gegevens zijn de officiële registratiegegevens van de eigenaar van een domeinnaam. Die gegevens worden bij de registratie van een domeinnaam opgeslagen in een database die door iedereen te raadplegen is.

Er zijn talloze websites waar je een Whois-lookup kunt uitvoeren, dus de gegevens van een bepaalde domeinnaam bekijken.

Wat staat er dan in de Whois? Allereerst de domeinnaam en de status ervan (bijvoorbeeld of hij actief is of in quarantaine staat). Verder vind je er de houdergegevens, het technisch contact en het administratieve contact, de registratiedatum en de nameservers. Afhankelijk van de extensie kan er bijvoorbeeld nog het telefoonnummer, een verloopdatum of een datum van laatste wijziging staan.

ICANN (buitenlandse domeinnaam registratie)
Dat het nog steeds verplicht om je gegevens in de Whois te zetten heeft met veiligheidsoverwegingen te maken. ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) regelt de toewijzing van domeinnamen en houdt zich bezig met veiligheid en beleid voor internet. Deze organisatie schrijft voor dat de Whois-gegevens openbaar zijn, omdat het anders moeilijk kan zijn te achterhalen van wie een website is.

Een voorbeeld: Je koopt een dvd via een website die er professioneel uitziet. Je betaalt online, maar de dvd wordt niet geleverd. Je gaat naar de website toe en komt erachter dat je geen contactgegevens kunt vinden en je mails naar het 'info'-emailadres blijven onbeantwoord.

In dat geval heb je de Whois-gegevens nog om een contactadres en telefoonnummer te achterhalen, zodat je je klacht kunt uiten. Het is natuurlijk nog maar de vraag of deze gegevens kloppen...

Nu is niet iedereen ervan gecharmeerd dat zijn of haar gegevens door Jan en alleman op te vragen zijn. Maar die gegevens kun je niet zomaar laten verbergen. Je moet daarvoor met een heel goede reden komen. Bijvoorbeeld: je wordt bedreigd of gestalkt. Op basis daarvan kun je een verzoek indienen om je gegevens te laten verbergen.

Dit kun je dan schriftelijk doen bij de registrerende instantie, bijvoorbeeld SIDN voor .nl-domeinnamen. Het contact gaat dan wel via de deelnemer, dus het bedrijf waar je je domeinnaam hebt lopen. Dat verzoek zal dan in behandeling worden genomen, waarna je eventueel toestemming krijgt je Whois-gegevens te verbergen.

ICANN publiceerde in 2007 een voorstel om het voor domeinnaamhouders eenvoudiger te maken om hun Whois-gegevens te laten verbergen. Een werkgroep ging onderzoek doen naar de gevolgen hiervan. Daar kwam onder andere uit dat het in de huidige situatie voor oplichters en domeinkapers eenvoudig is om hun praktijken uit te oefenen.

Toekomst
Eind november 2008 is er nog een debat geweest bij SIDN of de registratie van gegevens moet worden aangepast en of er onderscheid moet worden gemaakt tussen particulieren en bedrijven. SIDN ging dit nog verder uitwerken en bekijken of dit mogelijk te maken is.

Zoals je ziet loopt deze discussie al een aantal jaren en of de ICANN snel wijzigingen zal doorvoeren is nog maar de vraag. Of die wijzigingen ook echt voordeel zullen opleveren? Moeilijk te zeggen. Als je het mij vraagt, zullen er altijd mensen zijn die voor- of nadelen zullen ondervinden, welke dingen er ook zullen veranderen. Het blijft een afweging tussen privacy en veiligheid.

Ця відповідь Вам допомогла? 0 Користувачі, які знайшли це корисним (0 Голосів)