Nieuwe Google-technologie laat website sneller laden in Chrome

Nieuwe Google-technologie laat website sneller laden in Chrome

nieuwe-google-technologie-laat-webpaginas-fors-sneller-laden

Google werkt al ruim een jaar aan het quic-protocol. Dit levert in de praktijk een merkbare versnelling in de laadtijd van webpagina’s en video’s op.

Google meldt dit in een blog over Chromium. Chromium is de testversie van de Google Chrome Browser waarin nieuwe technieken worden getest.

Het quic-protocol van Google is een zogenoemd connectieprotocol dat de manier regelt waarop informatie en bestanden zich via internet van A naar B verplaatsen. Quic doet dat sneller dan het huidige TCP-protocol.

Dat protocol moet bij het opzetten van een communicatie tussen bijvoorbeeld pc en server een paar keer heen en weer communiceren. Quic kan een verbinding opzetten zonder heen en weer te communiceren, wat een tijdswinst oplevert.

Bovendien is de verbinding via quic standaard versleuteld. Als bovenop het huidige tcp-protocol het tls-encryptieprotocol wordt toegepast, zorgt dat voor extra heen en weer communiceren tussen zender en ontvanger.

Omdat die noodzaak voor heen en weer communiceren bij quic ontbreekt, worden pagina’s volgens Google sneller geladen. Bij zijn eigen, sterk geoptimaliseerde zoekmachine zorgt het voor een gemiddelde versnelling van 3 procent.

Vooral de langzaamste verbindingen zouden echter van quick profiteren. Daarbij zou de zoekmachine van Google gemiddeld een volle seconde sneller laden dan onder huidige standaardprotocollen.

Ook Youtube profiteert al van quic. Gebruikers die via het nieuwe protocol naar video’s kijken melden 30 procent minder laden van filmpjes wanneer die eenmaal gestart zijn.

De helft van het verkeer tussen Chrome-gebruikers en Google-diensten verloopt al via het quic-protocol. Google wil dat aandeel opschalen, en quic bovendien als webstandaard indienen bij IETF – een standaardenorganisatie die de onderliggende technologieën van internet beheert.

 

(bron: NU.nl Tech)

 

 

De waardering van www.hosting4ever.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 26 reviews.